
En ny rapport sætter fokus på en vigtig, men ofte overset gruppe på arbejdspladsen: kvinder i overgangsalderen. Ifølge rapporten oplever to ud af tre kvinder i overgangsalderen gener, der påvirker arbejdslivet negativt. Kun hver 10. har talt med deres leder om det.
Overgangsalderen kan medføre en række gener som hedeture, søvnproblemer, koncentrationsbesvær og humørsvingninger, som kan gøre det svært at fungere optimalt i arbejdslivet. Ifølge rapporten har næsten hver tredje kvinde i overgangsalderen undladt at søge mere ansvar eller nye opgaver, mens knap hver femte har overvejet at skifte job. Fem procent har endda sagt deres stilling op på grund af generne.
I England er man længere fremme med at håndtere overgangsalderen på arbejdspladsen. Her er det almindeligt at indgå aftaler med arbejdsgiveren om tilpasninger, og der findes endda menopause-politikker på mange arbejdspladser. Danmark halter efter, men rapporten understreger behovet for mere viden og færre tabuer.
Undersøgelsen “Overgangsalder på arbejdsmarkedet” er udarbejdet af rådgivningsfirmaet DISCUS, Din Sundhedsfaglige A-kasse/DSA og Dorte Mosbæk/EnOvergang med støtte fra Velliv Foreningen og bygger på fra 3.831 kvindelige medlemmer fra Din Sundhedsfaglige a-kasse, HK og FOA.
Stærke arbejdsfællesskaber som en del af løsningen
For at skabe en bæredygtig arbejdsplads, hvor alle trives, er det nødvendigt at forstå og tage højde for de forskellige behov, som kvinder i overgangsalderen og øvrige individer står overfor.
Men det er ikke nok at anerkende og fokusere på den enkeltes behov.
Vores erfaring er, at virksomheder, der aktivt implementerer et stærkt arbejdsfællesskab, er med til at sikre, at alle medarbejdere har de bedst mulige forudsætninger for at løse deres opgaver med høj trivsel og plads til at fokusere på fagligheden.
Stærke arbejdsfællesskaber kan spille en afgørende rolle i at sikre, at de forskellige grupper trives og fortsat kan bidrage med deres erfaring og kompetencer.
Når arbejdspladser aktivt arbejder med arbejdsfællesskaber, skaber de et miljø, hvor alle medarbejdere har de bedst mulige forudsætninger for at løse deres opgaver. Det kræver en bevidst indsats med fokus på:
- En tydelig kerneopgave
- Klare roller og opgavefordeling
- Gode arbejdsgange, der understøtter trivsel og produktivitet
- Konstruktiv kommunikation med fokus på samarbejde
”Ved at sætte fokus på stærke arbejdsfællesskaber kan vi skabe arbejdspladser, hvor alle generationer og livsfaser bliver en del af et stærkt og bæredygtigt fællesskab.”
Julie Dinesen
Partner, ledelses- og udviklingskonsulent
Cand.mus., DIL
I Aron arbejder vi aktivt for at hjælpe virksomheder og organisationer med at skabe stærke arbejdsfællesskaber og bæredygtige arbejdsliv.
Vil du vide mere? Så kontakt Julie Dinesen.
Fem store udfordringer for kunst- og kulturarbejdere
Kunst- og kulturarbejdere har fem store udfordringer, når det gælder om at skabe bæredygtige arbejdsliv. Det viser pr...
Brugbar viden og spændende erfaringer
Efterårsholdet af Os i Transit blev afsluttet i november, og vi er klar til et nyt hold dimittender i overgangen fra st...
Bæredygtige arbejdsliv i folkeskolen – pilotprojekt
Et bæredygtigt arbejdsliv er vigtigt for alle og ikke mindst for de ansatte i folkeskolen, som er med til at danne frem...
Arbejdsfællesskaber styrker trivslen
Arbejdsfællesskaber styrker trivslen og velværet på arbejdspladser og er med til at reducere og forebygge stress. Der...