
Et godt fysisk arbejdsmiljø er afgørende for medarbejderes trivsel, sundhed og effektivitet. Men trods mange års fokus på arbejdsmiljøudfordringer er det stadig ikke lykkedes at knække kurven, når det kommer til muskel- og skeletbelastninger, støj, kemi og arbejdsulykker. Hvordan kan vi forbedre det fysiske arbejdsmiljø, og hvorfor er det så vigtigt?
Hvad er fysisk arbejdsmiljø?
Fysisk arbejdsmiljø dækker over de fysiske forhold på en arbejdsplads, som påvirker medarbejdernes sundhed og velbefindende. Det omfatter alt fra arbejdsstillinger til støjniveau, luftkvalitet, belysning og sikkerhedsforanstaltninger. En arbejdsplads med et godt fysisk arbejdsmiljø har fokus på, hvordan arbejdet er organiseret, så medarbejderne undgår unødvendige belastninger.
Hvorfor er det vigtigt?
Et dårligt fysisk arbejdsmiljø kan føre til alvorlige helbredsproblemer som ryg- og ledsmerter, høreskader, allergiske reaktioner og arbejdsulykker. Ifølge undersøgelser rapporterer en tredjedel af danske lønmodtagere smerter i bevægeapparatet, særligt i ryggen. Desuden er 28 % af ansatte i udvalgte brancher udsat for høreskadende støj, og mere end 16 % har daglig hudkontakt med kemikalier. Disse belastninger påvirker ikke kun medarbejdernes sundhed, men også virksomhedernes produktivitet og sygefravær.
Hvordan kan vi forbedre det fysiske arbejdsmiljø?
For at skabe et sundt fysisk arbejdsmiljø er det nødvendigt at fokusere på forebyggelse frem for blot at behandle konsekvenserne. Her er nogle af de vigtigste tiltag:
- Ergonomiske arbejdsforhold – Sikre gode arbejdsstillinger og minimere tunge løft ved at indrette arbejdspladsen hensigtsmæssigt og anvende hjælpemidler.
- Reduktion af støj – Identificere og minimere støjkilder gennem lyddæmpende materialer, maskinindkapsling og organisatoriske tiltag.
- Korrekt håndtering af kemikalier – Anvende sikre produkter, bruge personlige værnemidler og sikre god ventilation.
- Forebyggelse af arbejdsulykker – Skabe klare sikkerhedsprocedurer, uddanne medarbejdere og fremme en kultur, hvor sikkerhed er en prioritet.
- Pauser og restitution – Sikre, at medarbejdere har mulighed for at tage pauser, bevæge sig og undgå langvarige belastninger.
Adskille eksponering og effekt
For at skabe forbedringer i det fysiske arbejdsmiljø er det vigtigt at adskille eksponering og effekt. I stedet for at fokusere på symptomerne – fx rygsmerter – bør virksomheder identificere og reducere de belastninger, der forårsager problemerne.
Hanne Christensen, PhD og MPO, har gennem hele sit arbejdsliv haft fokus på fysisk arbejdsmiljø. Hun siger:
”Vi skal lære at adskille eksponering og effekt. Dvs. at vi hele tiden skal sætte fokus på, hvad vi bliver udsat for på arbejdet for dermed at forebygge effekten – dvs. hvordan vi fx undgår at få ondt i ryggen. Kun på den måde kan vi skabe et godt fysisk arbejdsmiljø og komme mange af arbejdsmiljøproblemerne til livs.”
Hanne Christensen
Partner, arbejdsmiljø- og evalueringskonsulent
PhD, MPO
I Aron arbejder vi aktivt for at hjælpe virksomheder og organisationer med at forbedre det fysiske arbejdsmiljø gennem viden, dialog og konkrete redskaber.
Vil du vide mere om fysisk arbejdsmiljø? Så kontakt Hanne Christensen.
Fem store udfordringer for kunst- og kulturarbejdere
Kunst- og kulturarbejdere har fem store udfordringer, når det gælder om at skabe bæredygtige arbejdsliv. Det viser pr...
Brugbar viden og spændende erfaringer
Efterårsholdet af Os i Transit blev afsluttet i november, og vi er klar til et nyt hold dimittender i overgangen fra st...
Bæredygtige arbejdsliv i folkeskolen – pilotprojekt
Et bæredygtigt arbejdsliv er vigtigt for alle og ikke mindst for de ansatte i folkeskolen, som er med til at danne frem...
Arbejdsfællesskaber styrker trivslen
Arbejdsfællesskaber styrker trivslen og velværet på arbejdspladser og er med til at reducere og forebygge stress. Der...