Aktive øvelser
Arbejdsfællesskabet kan styrkes via leg
Arbejdsfællesskabet kan styrkes via leg
Vi kan nemmere forstå arbejdsfællesskabet ved at gennemleve det i praksis – fx gennem leg. Det er baggrunden for, at Aron arbejder med oplevelsesbaserede læringsøvelser i forbindelse med arbejdsfællesskaber. Det er en stor succes.
 Af: Sus Larsen, senest opdateret 27. juni 2022

Kan vi koble teori, praksis og anerkendte metoder på en ny måde? Det spørgsmål stillede Julie Dinesen, partner i Aron, sig for noget tid siden. Hvorfor ikke bruge de oplevelsesbaserede læringsøvelser – der tidligere typisk blev brugt til at styrke det sociale i et team – til at styrke arbejdsfællesskabet?

– Det kan være rigtig svært at fornemme, hvordan man bedst arbejder sammen i et arbejdsfællesskab, hvis man kun får det forklaret teoretisk, fortæller Julie Dinesen. Man mærker det ikke på sin krop og får det ikke ind under huden. Men ved at gennemleve nogle situationer, hvor arbejdsfællesskabet bliver udfordret, får man en helt anden forståelse for begrebet og kan nemmere huske det bagefter. Også hvordan man styrker det.

 

Øvelser, der sætter fokus på arbejdsfællesskabet

Aron arbejder med forskellige aktive øvelser og bruger dem til at sætte fokus på arbejdsfællesskabet. Det kan fx være en opgave, hvor medarbejderne i grupper skal tælle tallerkner, samtidig med at de skal overholde en række småkomplicerede regler. Eller en opgave, hvor de skal bygge en kuglebane af sugerør.

Lynhurtigt sker der nogle ting, som også sker i arbejdsfællesskabet på arbejdspladsen. Nemlig at grupperne glemmer at kommunikere, mangler tydelig ledelse og konkurrerer imod hinanden.

– Der er altid en gruppe, der lykkes med de her lege først. Men det interessante er, at de ikke hjælper de andre grupper, og at de andre grupper aldrig spørger om hjælp. I virkeligheden er alle superoptagede af at nå deres mål og være en succes. Det samme sker på arbejdspladsen. Selvom de siger, de er gode til at videndele i afdelingen, så illustrerer øvelserne, at de er tilbøjelige til at lukke sig om sig selv.

Legene kan også synliggøre, hvordan forskellige personligheder i grupperne har forskellige behov. Fx ønsker nogle bare gå i gang med legene med det samme, mens andre har behov for tydelige rammer og retning.

Debriefing med fokus på LØFT

Efter hver enkelt leg debriefer Aron og grupperne med fokus på LØFT-tankegangen – en løsningsfokuseret tilgang, der handler om at have fokus på ressourcer, og hvad der lykkes. Hvad fik de øje på? Hvad lærte de? Hvad fungerede, og hvordan kan de overføre de positive læringer til de muligheder, de har?

– Med øvelserne bruger vi aktive øvelser i ny kontekst, som handler om arbejdsfællesskab. Det giver supergod mening, fordi det gør arbejdsfællesskabet konkret, og det er nemt at illustrere og arbejde videre med i hverdagen, slutter Julie Dinesen.

Aron holder flere og flere dage med leg og fokus på arbejdsfællesskabet for vidt forskellige kunder, for det er enkelt, og det virker.